09 August 2023

Kan satsning på dekorativa detaljer vända konjunkturen snabbare?

Inredning handlar inte bara om möbler. Detaljer som glas, vaser, dukar, textilier, doftljus, lampor och väggprydnader är väl så viktiga.
– Vårt segment är väldigt känsligt för konjunktursvängningar. Vi är ofta först in – men också först ut, säger Johan Sjöstedt, som diskuterar branschens utmaningar i ett panelsamtal på Möbelmässan Göteborg.
Han tror att en satsning på attraktiva detaljer kan vända kurvorna uppåt.


Present- och detaljsegmentet ligger nära möbelbranschen och båda är beroende av varandra.
– Det finns en naturlig koppling och många av våra kunder är just möbelbutiker, säger Johan Sjöstedt, VD för Happynest Interior och ordförande i PUFF, Presentgrossisternas Företagarförening.
Han medverkar i panelsamtal på Möbelmässan Göteborg 12 september kl. 18.00, där det pressade konjunkturläget och framtidsfrågorna står i fokus.


Jättetråkigt utan detaljer


De dekorativa detaljernas betydelse för inredningen kan inte överskattas, menar Johan:
– Även om du har världens snyggaste soffa och soffbord blir det en jättetråkig miljö utan de rätta detaljerna runt omkring.
– Den naturliga följdfrågan blir: hur kan möbel- och inredningsbutiker bli tillräckligt intressanta för att locka nya kunder?
Han jämför med den explosiva utvecklingen inom webbshopping.
– Däremellan finns ju en konkurrens, självklart. Men kanske också någon typ av synergi. Jag tror att vi måste acceptera och anpassa oss till det nya läget. För att ha en fortsatt levande butikshandel tror jag därför det blir allt viktigare att hitta sin egen nisch.


Exponering kan lyfta branschen


Från sin utsiktspunkt i grossistledet har han sett en markant ökning av konkurser bland butikerna under 2022 och 2023.
– Inom detaljhandeln märkte vi en inbromsning direkt när kriget i Ukraina bröt ut. Läget har förvärrats av stigande räntor och inflation.
Men han ser ändå en ljusning: detaljhandeln ligger tidigt i konjukturcykeln, men brukar också vara det segment som först känner av uppgången.
– Just därför tror jag det är viktigt för butikerna att agera nu och göra miljön inspirerande med ökad exponering av attraktiva detaljer. Det kan dra med sig försäljning av mer kapitaltunga varor och bidra till att lyfta hela branschen.


Ser fram emot diskussionen


Johan välkomnar scensatsningen med seminarier och panelsamtal, som i år genomförs för första gången på Möbelmässan Göteborg.
– Det är väldigt positivt. Vi behöver verkligen kommunicera mer, prata med varann, dela erfarenheter, bryta åsikter och öppna upp för olika synsätt. Det här ser jag fram emot!


Hämta kostnadsfri entrebiljett